Steeds gratis verzending vanaf slechts € 50

 • PC's op maat
 • Gaming
 • Folder
 • Optimaal gebruik van een nieuwe batterij


  Natuurlijk wil je dat jouw nieuwe oplaadbare batterij zo lang mogelijk meegaat. Hieronder vind je tips voor een optimale behandeling van de accu.


  Hoe gaat jouw batterij het langste mee?


  Heb je een nieuwe oplaadbare batterij aangeschaft? Kijk eerst wat voor een type batterij het is: nikkel-cadmium (NiCad) nikkel-metaalhydride (NiMH), lithium-ion (Li-ion) of lithium polymeer (Li-Pol). 

  NiCad/NiMH accu Laad de batterij de eerste maal minimaal 12 tot 24 uur door. Dit zorgt ervoor dat alle individuele cellen in de batterij op eenzelfde niveau volledig worden opgeladen. Hierna ontlaadt je de batterij geheel zodat de laptop automatisch uitschakelt. Om met de batterij vanaf het begin de totale capaciteit te behalen laad je de batterij hierna nogmaals 3 à 4 keer geheel op (geen 12-24 uur, 3-4 uur is voldoende) en ontlaad je de batterij daarna volledig (je kunt de notebook gewoon gebruiken tijdens het ontladen). Houd je, je aan deze tips dan zal uw nieuwe laptopbatterij de maximale capaciteit ter beschikking stellen en heb je vanaf het begin de langste werktijd. Deze stap is cruciaal voor de levensduur van jouw batterij.

  Gebruik de laptop zo veel mogelijk op de batterijspanning, totdat de “kritieke batterijspanning” melding verschijnt. Laad daarna de batterij weer volledig op zoals in de gebruikershandleiding wordt aangegeven.
  Li-ion/LiPo accu Een lithium accu heeft geen ‘opstart-laadprocedure’ nodig. De eerste keer dat zo’n accu wordt opgeladen verschilt niet van de 5e of 50e keer.

  Laad de accu gerust wat vaker op, bijvoorbeeld al wanneer 20% van de capaciteit resteert. Schakel de energiebeheer-functie van jouw laptop in en voorkom zo een volledige ontlading van de lithium batterij. Volledig ontladen van een lithium laptop batterij kan de batterij ernstig beschadigen.
  Werk je lang onafgebroken door op de laptop op netvoeding en is de accu geheel opgeladen? Neem dan de accu uit de notebook of koppel de netvoeding los. Met een aangesloten netadapter stijgt de interne temperatuur van de laptop batterij, waardoor zelfontlading en veroudering versnellen. Als je op netvoeding wilt blijven doorwerken, neem dan de accu uit totdat je de notebook uitschakelt. Als je verder op de accu wilt doorwerken, koppel dan de netvoeding los.
  Gebruik je de batterij niet gedurende een periode van één maand of langer? Zorg dan dat de batterij tot circa 30 à 40% van de capaciteit is opgeladen en verwijder vervolgens de batterij uit de laptop. Bewaar de accu op een droge en schone plaats op kamertemperatuur (15 tot 22°C). Ga je de batterij na deze periode weer gebruiken? Zorg er dan bij een NiMH/NiCad batterij voor dat de accu de eerste keer volledig opgeladen wordt. Alle soorten accu’s dienen minstens eenmaal per jaar te worden opgeladen om over-ontlading te voorkomen.
  NiCad/NiMH batterijen hebben onderhoud nodig: laat ze eens in de 2 à 3 maanden geheel ontladen om het geheugeneffect (geleidelijk verlies aan capaciteit door herhaaldelijk opladen van een niet geheel lege accu) te voorkomen. Het is niet verstandig elke keer vóór een oplaadsessie de accu geheel te ontladen.
  Verzeker jezelf van maximale batterijprestaties door het optimaliseren van energiebeheer-functies, zoals het uitschakelen van het scherm na een aantal minuten, speed-step inschakelen, etc.

  Wanneer je, je aan de tips houdt, kun je in sommige gevallen de levensduur van de batterij verdubbelen. Het is de moeite waard om er een gewoonte van te maken de batterijen goed te onderhouden.

  Wat moet je vooral niet doen met je batterij?


  Stel de batterij niet bloot aan hitte. Hitte versnelt veroudering en zelfontlading van de batterij. Laat de accu dus niet in de zon liggen, niet te dicht bij een hittebron en zeker niet in de auto op een hete dag.
  Voorkom dat je laptop onnodig de gehele nacht aan de oplader hangt. Is de accu vol en gebruik je de laptop niet? Ontkoppel de oplader en schakel de laptop uit. Dit is niet zozeer om ‘overladen’ te voorkomen – daartegen zijn de meeste batterijen wel beveiligd – maar om overmatige hitte te vermijden.
  Laat NiCad/NiMH batterijen nooit langer dan twee dagen achtereen opladen vanwege het geheugeneffect. Vermijd dat de NiCad/NiMH batterij te heet wordt tijdens het laden.
  Bij een Li-ion batterij dient volledige ontlading (naar 0%) van jouw batterij te worden voorkomen. Schakel het energiebeheer (waarschuwingssignalen) van je notebook nooit uit. Deze functie zorgt er namelijk voor dat je notebook automatisch uitschakelt bij een ingesteld percentage (standaard 3%). Nóg beter voor de Li-ion batterij is vaker opladen, bijvoorbeeld al wanneer nog 20% van de capaciteit resteert.
  Laat nooit te lang een volledig geladen of volledig lege accu ongebruikt liggen. Een lege NiCad batterij (momenteel alleen te vinden in powertools) is nog wel ‘vergevingsgezind’ en zal in de lader weer opladen, maar alle andere soorten worden hierdoor permanent beschadigd. Een lang ongebruikte, volledig opgeladen accu veroudert sneller.
  Voorkom kortsluiting in het circuit. Kortsluiting kan vergaande gevolgen hebben voor de batterij en de laptop zelf.
  Stel de batterij nooit bloot aan vorst, hitte, vocht of regen. Leg de batterij nooit in een vriezer, oven of magnetron.
  Laat de batterij niet vallen en voorkom fysiek misbruik. Zware beschadigingen kunnen resulteren in blootstelling van de batterijcellen. Deze zijn gevaarlijk wanneer er verkeerde druk op uitgeoefend wordt.
  Probeer nooit een accu of accupack te openen en werp nooit een batterij in het vuur.
  Deponeer een defecte of geheel verouderde batterij niet bij het restafval, maar bij het klein chemisch afval (KCA) in je milieubox. Of lever de batterij in bij een Bebat inleverpunt bij jou in de buurt.

  Is jouw batterij toch defect of versleten?


  Hoe goed je de accu ook onderhoudt, op een gegeven moment komt er een einde aan zijn levenscyclus. Neem je de tips in acht, dan kun je dit moment zo lang mogelijk uitstellen. Maar uiteindelijk zal de batterij nog langer weigeren de energie op te slaan. Je merkt dit wanneer je laptop of mobiele telefoon niet meer opstart of al na enkele minuten automatisch uitschakelt na het opstarten. Zogenaamde wondermiddelen, zoals de batterij bevriezen, zullen jouw batterij niet meer tot leven wekken. Wil je weer optimaal mobiel gebruik kunnen maken van jouw mobiele apparatuur, dan is de aankoop van een nieuwe batterij de enige oplossing.