De afscheidnemende CEO van Microsoft, Steve Ballmer haalde de voorbije dagen meermaals het nieuws met een cassante uitspraak: 'geen pc meer op elk bureau'. Hier staat hij lijnrecht tegenover de oprichter van Microsoft Bill Gates die het bedrijf groot maakte met het credo 'een pc op elk bureau'. Hij was jaren geleden de visionair die het belang van persoonlijke computers, thuis en op kantoor, inzag. En wie heeft er nu gelijk? Wel, op dit moment beiden. We verklaren ons nader.

Surfen

Steeds meer evolueren we richting het wereldwijde web. Dat is een onmiskenbaar feit. Een behoorlijk stuk van ons werkend, studerend en ontspannend leven brengen we al surfend door. Niet dat we de hele tijd via Google of Bing van de ene webstek naar de andere huppelen, dat niet. Technisch gezien is het gebruik maken van een webbased e-mail client, het opbergen van documenten in de cloud en het bewerken van een foto op Picasa of Flickr eveneens surfen.

Niet apparaat gebonden

Daarvoor zetten we ook meer dan een apparaat in. De PC op onze bureau doet nog steeds mee, maar ook onze smartphone, onze tablet en wie weet straks ook het aanraakscherm op de deur van de ijskast. Overal kunnen we werken, als er maar een internetverbinding is. Dus zegt Balmer is niet zo zeer het apparaat belangrijk, wel de diensten en de bijhorende webbased software die onderscheidend zullen zijn. Microsof zou daar alvast haar ontwikkelingen op moeten stoelen. Dit gebeurde al met Windows 8 – waarvan de nieuwe release weldra komt – en met Office 365. Dus heeft Balmer gelijk.

Internetverbinding

Maar veel hangt natuurlijk af van de sterkte van je internetverbinding. Als je hoort dat in ons land het uitrollen van de 4G verbindingen nog maar stilaan op gang wordt getrokken, dan is een universele overal beschikbare draadloze verbinding nog geen evidentie. Een foto van pakweg 10MB even webbased verwerken is geen evidentie. Daarnaast zijn de vele tablets die de markt rijk is wel zeer krachtig. Maar als je de combinatie nodig hebt van veel rekenkracht, een groot werkgeheugen en een behoorlijke opslagruimte – diezelfde fotobewerking 10 keer uitvoeren en in een opmaak gieten – dan lopen die tablets gewoon vast.

En dus heeft Bill Gates nog steeds gelijk. Als je buiten het niveau van een hobbyist treedt, dan is een PC op je bureau nog steeds het meest comfortabele startpunt. We weten niet of dit over vijf jaar nog zo zal zijn – de evolutie is inderdaad ongelooflijk snel – maar vandaag is het nog steeds geen slechte zet om een nieuwe computer in huis te halen!