Het was even wachten, maar Microsoft is gestart met de uitrol van het aangepaste besturingssysteem ‘Windows 8.1’. Deze nieuwe versie komt er nog geen jaar na de vorige nieuwe versie en dat is zeer snel. Hiermee wil de softwaremaker een gedegen antwoord geven op de kritiek die er kwam bij de lancering van de originele Windows 8. Vooral gebruikers van pc’s en laptops zonder aanraakscherm waren toen minder gelukkig.

Start

Eén van de meest roemruchte aanpassingen is de herinvoering van de startknop. Daarnaast is er ook Internet Explorer 11 als nieuwe browser. En daarmee zijn meteen de grootste vernieuwingen opgesomd. Tegelijkertijd is er in Windows 8.1 ingezet op nog meer personalisering. Gebruikers kunnen de tegels aanpassen en het vernieuwde bureaublad beschikt over meer achtergronden en kleuren om je werkvlak te tweaken. Het is ook terug mogelijk om bij het opstarten dadelijk op je oude vertrouwde bureaublad uit te komen. Een zegen voor wie toch maar niet gewend raakte aan het startscherm met de tegels.

Zoeken

Het zoeken werd ook fundamenteel onder houden genomen. Waar je vroeger op je computer naar een document zocht en via je browser op internet zocht zit nu alles in elkaar geklonken. Een zoekopdracht doorzoekt je je hele pc, maar via Bing ook het web, je SkyDrive, een aantal apps en de Windows Store. Met één zoekopdracht wordt dus overal tegelijk gezocht. Een functie waar we straks misschien niet meer zonder zullen kunnen. We kijken nu al uit hoe de concurrenten dit gaan imiteren. En nog een leuke: je zoekresultaten blijven staan. Zo moet je als je op een link hebt geklikt en op je stappen terugkeert, niet opnieuw zoeken. Je kan zo naar het volgende zoekresultaat.

Explorer

Internet Explorer 11 is dan weer wat beter gemaakt voor computers met aanraakschermen. Grotere tabbladen zijn gemakkelijker te manipuleren. En een laatste gimmick die deze update brengt is de mogelijkheid tot vier verschillende apps naast elkaar te bekijken en de schermgrootte ervan aan te passen. Skypen terwijl een tekstdocument openstaat en je nog even iets op internet opzoekt, het beweegt op één enkel scherm!
Bestaande Windows 8-gebruikers kunnen de update naar versie 8.1 gratis downloaden.